Diri gersang dari tiupan cinta Ilahi.. Tandusnya membakar jiwa yang semakin hari semakin hilang.. Terasa jauhnya bagai tidak mampu berpatah balik kepangkuanNya.. Muhasabah ini ku bina kerana masih ada cebisan rasa cinta dan rindu kepadaNya.. Terimalah cinta dan rinduku Ya Ilahi... Agar ia menjadi saksi pertemuan yang telah Kau aturkan buatku di hari yg telah dijanjikan...

Monday, July 11, 2011

Buat akhi...

Akhi... terimalah surat daripadaku...

Assalamualaikum warahmatullah...

Entah angin apa yang membuai hari ini, membuat aku begitu berani mencoretkan sesuatu buat dirimu yang tidak pernah aku kenali. sebenarnya tidak berniat memperkenalkan diriku kepada sesiapa. Apatah lagi meluahkan sesuatu yang hanya aku khususkan buatmu sebelum tiba masanya. Kehadiran seorang lelaki yang menuntut sesuatu yang ku jaga rapi selama ini semata-mata buatmu, itulah hati dan cintaku,membuatkan aku tersedar dari lenaku yang panjang.

Mama telah mendidikku semenjak kecil agar menjaga maruah dan mahkota dan diriku kerana Allah telah menetapkannya untukmu suatu hari nanti. Kata mama, tanggungjawab ibu bapa terhadap anak perempuan ialah menjaga dan mendidiknya sehingga seorang lelaki mengambil alih tanggungjawab itu dari mereka. Jadi,kau telah wujud dalam diriku sejak dulu lagi. sepanjang umurku ini, aku menutup pintu hatiku daripada mana-mana lelaki kerana aku tidak mahu membelakangimu.

Aku menghalang diriku daripada mengenali mana-mana lelaki kerana aku tidak mahu mengenali lelaki lain selainmu, apatah lagi memahami mereka. Kerana itulah aku sedaya kudrat yang lemah ini membatasi pergaulanku yang bukan mahramku. Aku lebih suka berada di rumah kerana rumah itu adalah tempat yang terbaik buat seorang perempuan. Aku sering berasa tidak selamat diperhatikan lelaki. Bukan aku bersangka buruk terhadap kaummu, tetapi lebih baik aku berwaspada kerana contoh banyak di depan mata.

Aku palingkan wajahku daripada lelaki yang asyik memerhati diriku atau cuba menegurku. Aku sedaya mungkin melarikan pandanganku daripada lelaki ajnabi, kerana Saidatina Aisyah R.A. pernah berpesan, "sebaik-baik wanita ialah yang tidak memandang dan dipandang oleh lelaki." Aku tidak ingin dipandang cantik oleh lelaki. Biarlah aku hanya cantik di matamu. Apalah gunanya aku menjadi idaman ramai lelaki,s edangkan aku hanya boleh menjadi milikmu seorang. Aku tidak berasa bangga menjadi rebutan lelaki, bahkan aku berasa terhina diperlakukan sebegitu seolah-olah aku ini barang yang boleh dimiliki sesuka hati.

Aku juga tidak mahu menjadi punca kejatuhan seorang lelaki yang dikecewakan, lantaran terlalu mengharapkan sesuatu yang tidak dapat aku berikan. Bagaimana akan kujawab di hadapan Allah kelak andai disoal? Adakah itu sumbanganku kepada manusia selama hidup di muka bumi ini? kalau aku tidak ingin kau memandang perempuan lain, aku dululah yang perlu menundukkan pandanganku. Aku harus memperbaiki dan menghias peribadiku kerana itulah yang dituntut oleh Allah. Kalau aku ingin lelaki yang baik menjadi suamiku, aku juga perlu menjadi perempuan yang baik. Bukankah Allah telah menjanjikan perempuan yang baik itu untuk lelaki yang baik?

Tidak ku nafikan sebagai remaja, aku memiliki perasaan untuk menyayangi dan disayangi. Namun setiap kali perasaan itu datang, setiap kali itulah aku mengingatkan diriku bahawa aku perlu menjaga perasaan itu kerana ia semata-mata untukmu. Allah telah memuliakan seorang lelaki yang bakal menjadi suamiku untuk menerima hati dan perasaanku yang suci. Bukan hati yang menjadi lebihan lelaki lain. Engkau berhak mendapat kasih yang tulen.

Diriku yang sememangnya lemah ini diuji Allah apabila seorang lelaki ingin berkenalan denganku. Aku dengan tegas menolak! Berbagai-bagai dalil aku kemukakan.Tetapi dia tetap tidak berputus asa. Aku terasa seolah-olah kehidupanku yang tenang selama ini telah dirampas dariku. Aku tertanya-tanya, adakah aku berada di tebing kebinasaan? Aku beristighfar memohon keampunan-Nya. Aku juga berdoa agar pemilik rasa cinta ini melindungi diriku daripada segala kejahatan.

Kehadirannya banyak membuat aku memikirkan tentang dirimu. Kau kurasakan seolah-olah wujud bersamaku. Dimana sahaja aku berada, akal sedarku membuat perhitungan denganmu. Aku tahu lelaki yang melamarku itu bukan dirimu. Malah aku yakin pada gerak hatiku yang mengatakan lelaki itu bukan teman hidupku kelak. Aku bukanlah seorang gadis yang cerewet dalam memilih pasangan hidup. Siapalah diriku untuk memilih permata sedangkan aku hanyalah sebutir pasir yang wujud di mana-mana.Tetapi aku punyai keinginan seperti wanita solehah yang lain, dilamar lelaki yang bakal dinobat sebagai ahli syurga, memimpinku kearah tuju yang satu.

Tidak perlu kau miliki wajah setampan nabi Yusuf A.S juga harta seluas perbendaharaan nabi Sulaiman A.S, atau kekuasaan seluas kerajaan nabi Muhammad S.A.W. yang mampu mendebarkan hati jutaan gadis untuk membuat aku terpikat. Andainya kaulah jodohku yang tertulis di Luh Mahfuz, Allah pasti mencampakkan rasa kasih didalam hatiku jua hatimu. Itu janji Allah. Akan tetapi, selagi kita tidak diikat dengan ikatan yang sah, selagi itu jangan dibazirkan perasaan itu kerana kita masih tidak mempunyai hak untuk berbuat begitu. Juga jangan melampaui batasan yang Allah tetapkan. Aku takut perlakuan itu akan memberi kesan yang tidak baik dalam kehidupan kita kelak.

Permintaanku tidak banyak. Cukuplah kau menyerahkan seluruh dirimu pada mencari redha Illahi. Aku akan berasa amat bertuah andai dapat menjadi tiang seri ataupun sandaran perjuanganmu. Bahkan aku amat bersyukur pada Illahi kiranya akulah yang ditakdirkan meniup semangat juangmu, menghulurkan tanganku untukmu berpaut sewaktu rebah atau tersungkur di medan yang dijanjikan Allah dengan kemenangan atau syahid itu. Akan ku kesat darah dari lukamu dengan tanganku sendiri. Itu impianku.

Aku pasti berendam airmata darah, andainya engkau menyerahkan seluruh cintamu padaku. Cukuplah kau mencintai Allah dengan sepenuh hatimu kerana dengan mencintai Allah, kau akan mencintaiku kerana-Nya. Cinta itu lebih abadi daripada cinta biasa. Moga cinta itu juga yang akan mempertemukan kita di syurga...

Wassalam...

~surat dari pemudi buat pemuda sedunia~

2 comments:

  1. Surat hasil nukilan sahabat kesayanganku... Nasuha bt Ibrahim.. Mabruk ya ukhti..

    ReplyDelete
  2. ehem..sedikit pembetulan...ini bukanlah surat hasil nukilanku,,ini adalah hasil nukilan sahabiah yg lain..yang tidak ku kenali pemiliknya..

    ReplyDelete